Aşırı Tepki Sizi Hasta Eder mi?

Aşırı tepki hasta eder mi? Aşırı tepki ve hastalık arasında bir bağlantı olabilir mi? Lütfen bu iki soruyu biraz düşünün. Bugün hangi profesyonele giderseniz gidin, aşırı tepki göstermeniz durumunda kendinizi kontrol etmenizi tavsiye edecektir. Kontrolden çıktığınızda veya çıkışa yakın olduğunuzda psikoloğa gidin. Çünkü bu aşırı tepkiler sonunda sizi olumsuz etkileyecektir.

Canlı organizma bir arıza ile karşılaştığında, kontrol mekanizması kendi kendini kontrol etmeye hazırlanır.

Sozdebilim.com

Doğadaki canlılar, kendilerini koruma içgüdüsüne sahiptir ve bu nedenle hayatta kalabilirler. Psikologlar ve psikiyatristler her gün binlerce insanın sorunlarını dinler ve sorunun nerede olduğunu bulmaya çalışır. Sonra tedavi ararlar. Zihinsel ve fiziksel sağlık için aşırı tepkilerimizi incelemeye başlamaya hazır mısınız?

Neden aşırı tepki veriyoruz?

Her olayın insan zihninde bir yeri vardır. Bazı olaylar etkisiz olabilir, bazı olaylar sizi çok mutlu eder ve bazı olaylar sizi üzebilir. Çünkü insanlar mutlu, üzgün ve tepkisiz.

Örneğin, ruh hali bebeklikten beri sakin insanlar var. Bazı insanlar olaylar karşısında sakin kalır. Sakin ve rahat bir ruh haliniz olmadıkça, çoğu insana uyum sağlayamazsınız. Bu yüzden aşırı tepkilerle yaşamaya devam ediyorsunuz. Dikkat!

Aşırı tepki göstermenin yanı sıra, aşırı tepkinin kurbanı da olabilirsiniz. Farkına vardığımızda olaylara uyum sağlamayı seçebiliriz. Bu uyum sadece çıkarlarımızla ilgili değil. İnsan, farkında olmadan zararlı şeylere dalar. Çok tartışmalı bir ailede büyüdüyseniz, bu size yol su ve köprü olarak yansıyacaktır.

Aşırı tepki nasıl ortaya çıkar?

Bir atasözü tam olarak şöyle der:

Kurunun yanında yaş da yanar.

Atasözü

Yanan kuru ahşabın ortasına ıslak bir odun atarsanız, o ıslak odun onlarla birlikte yanacaktır. Çevre sizi ateşler ve yanarsınız. Senin yanman, senin üzerindeki önceki etkiye bir tepkidir!

Aşırı ortamlara dikkat edin

Çevre nerede? Aile, okul, iş, sokak, sosyal medya ve hatta TV. Televizyon kanallarının bile bir etkisi var. Çevrenize ne kadar çok uyum sağlarsanız, aşırı tepki verme olasılığınız o kadar artar. Çünkü aşırı tepki kendiliğinden oluşmaz. Arkadaşınızın Instagram hikayesinde paylaştığı şeyler bile sizin için aşırı tepki veren bir durum yaratabilir. Artık aşırı tepkinin nereden gelebileceğini bildiğimize göre, onları nasıl önleyebileceğimize bakalım. İlk önce aşırı tepki verdiğiniz anları keşfedin!

Aşırı tepkiyi bul ve durdur

Aşırı tepki her zaman size yakındır. Zihinsel yatkınlığın varlığı da önemlidir. İlk adım, olaylara sakince bakmayı öğrenmek olacak. Olayların sizi nehirde bir kütük gibi sürüklemesine izin vermeyin. Siz bir insansınız ve istemezseniz nehir akmayacaktır. Nehrin gücünü kesmek ve hatta yönünü değiştirmek için bilgi ve güce sahipsiniz. Aşırı tepki başınızı belaya sokabilir hatta aşırı tepki sizi hasta eder. Ayrıca bakınız aşırı tepki ve vicdan için bir yazı hazırladık.

Kontrolü elinize alın ve aşırı tepki vermenize neden olan herhangi bir olayı anlayın. Olayların nedenleri ve sonuçları hakkında yeterince düşünün ve size neyin zarar verebileceğini bilin. Kötü bir durumdan faydalı bir duruma geçmenin bir yolunu bulmaya çalışın. Bu krizi fırsata çevirin.

Aşırı tepki için başka bir güzel atasözü daha var:

Öfkeyle kalkan zararla oturur…

Atasözü

Birkaç tavsiye

Lütfen her zaman sakin olun. Mümkünse 10’a kadar sayın. Sizi rahatlatacak bir şey bulun. Sevdiğiniz şeylerle yaşayın. Başkalarının öfkeni sana karşı kullanmasına izin verme. Önce kendinizi kullanmayı öğrenin. Bunun için köşene çekil ve kendini keşfet. Böylece olayları anlamanız kolaylaşır ve kendinizi dış dünyaya karşı daha başarılı bulabilirsiniz. Sakin kaldığınız sürece akılcı kararlar verebilecek ve en zor durumdan bile başarıyla çıkabileceksiniz. Deneyin! Öfke, doğru düşünmenizi engeller. Kin, sizi engelleyen zeki bir düşmandır. Bir çiçek gibi dans edin ve dağ gibi sakin olun…

Yorum yapın