Bugünün Çocukları Yarının Atalarıdır

İnsanlık uzun zaman önce dünyamızda var olmaya başladı. Ve ilk insanların tam tarihini bilmek neredeyse imkansızdır. Tarih öncesi insanlardan günümüze değişmeyen bir kural var. İnsan doğar, büyür, gelişir ve sonunda ölür… Ve bu döngüde aradığımız saklı bir bilgi var. Bu bilgi, atalarımızın gerçekte kim olduğudur. Biliyorsunuz, şu anda çok önemli veya önemsiz şeyler yapan her yetişkin bir zamanlar bebekti. Çünkü tüm atalarımız bir zamanlar çocuktu ve artık büyüdüler.

Ve bir bebeğin dünyayı değiştirdiğine şahit olacaksınız. Atatürk, Hitler ve belki de sen…

Bebeğin evrimi

Bebekler anne karnında en hızlı büyümeyi yaşar. Sonra bebekler doğduğu andan itibaren sıra dışı bir şekilde büyümeye devam eder. Çocukluk, gençlik, yetişkinlik ve orta yaşlarda büyümeye ve yaşlanmaya devam etmekteyiz. Yıllar sonra bu büyüme fiziksel olarak yavaşlamaya başlar. Tabiattaki her canlı gibi. Fiziksel büyüme ruhsal yetenekleri de geliştirmeye başlar ve sonunda bir yetişkin oluruz. Ve sonunda fiziksel yapısı gerilemeye başlar. Bir insan için yaşayacağı ömrü tahmin etmek imkansızdır. Ülkelere göre ortalama yaşam süreleri de değişir. Japonya’da ortalama insan ömrü 81 yıldır. Türkiye’de ise 2008 yılı itibarıyla 73 yıl olarak açıklanmıştır.

Çocukların değerini bilin

Çocukları sadece çocuk olarak görmeyin. Onları çok değerli insanlar olarak görün. Sevin ve mutlaka saygı duyun. Saygınızın çocuklar üzerindeki etkisi sevginizden daha büyüktür. Çünkü sadece sevilen ama saygı duyulmayan çocuk şımarır belki ama eksik büyür. Sevgi bireyi mutlu eder saygı ise onu yetişkinliğe hazır eder.

Çocukları tanımaya çalışın

Çocukların tek zayıflığı bilgi eksikliğidir. Bu doğaldır. Bir insan doğduktan sonra bilgi ile kendini geliştirebilir anca. Bu bilgi onu iyi ya da kötü bir insan yapabilir. Doğru davranışlar yaptığı kadar hatalı şeyler de yapabilir. Onlar öğreniyor şu anda. Evde, okulda ve arkadaşlarından hızla öğreniyor. Öğrencinize sabırla ve güzellikle her şeyi açıklayın. Onunla sohbetler edin. Sizi şaşırtmasına müsade edin. bir çocuğu iyi dinlerseniz ondan bir şeyler bile öğrenebilirsiniz.

Çocukları güzelce uyarın

Çocukları kibarca uyarın. Ve yumuşak bir ses tonu ile başlayın. Çünkü tehlikeli durumlarda sesiniz yükselince aradaki farkı anlayıp nerede durması gerektiğini anlamasına yardımcı olursunuz. Sürekli bağırarak konuşursanız olayları algılamasına engel olur dengelerini bozarsınız. Böylece maalesef olayları ve hayatı anlamalarını engellersiniz. Kıt ve kısır bilinçli bir birey yetiştirmiş olursunuz!

Asla onlara bağırmayın! Çünkü onlara sorunları bağırarak çözebilecekleri yanılgısına düşüreceksiniz! Ve tüm çocuklar naziktir. Onları doğal hallerine bırakırsanız, mantıklı yolu bulacaklardır. Bulmaları için onlara fırsat vermeniz de gerekiyor. Bu hayat onların size ne oluyor? Az geri çekilin ve gerek yoksa müdahale etmeyin. Onları etiketleyemeyin. Henüz kendinizin bile anlamadığı olaylarda onlara yüklenmeyi terk edin. Çocuklara destek olun onların tanrısı olup sürekli kukla gibi her şeyi yaptırmaktan utanın. Onlar şefkat ve anlayışınıza ihtiyaç duyar. Ve asla yargıca ihtiyaçları yoktur! Onlar çoçuk ve yanlış yaparak öğrendiklerini bilin. Bu bilgi kulağınıza küpe olsun. Çocuklara saygı duyun. Kukula nesiller değil gerçek bireyler ile dünya dah iyi sir yer olabilir.

Çocuklara baskı yapmayın

Baskı altında yanıltıcı cevaplar vererek sizi oyalamalarını istemiyorsanız baskı yapmayın. Çünkü aşırı baskı ve zorlama ile karşılaşan çocuklar yalan söylemeyi keşfeder. Kendini kurtarmak için masum birilerini bile suçlayabilir. Çünkü çocuklarda vicdan henüz gelişmediği için onları suçlamayın. Onlar büyüyor şu anda… Ve zamanla daha iyisini öğreniyorlar. Hemen öğrenmesini beklemeyin. Ayrıca onlara olayların sonuçlarını anlaması ve sindirebilmesi için yeterince zaman tanıyın. Ve usta başı gibi tepesinde dolanmayın. Çünkü bu onu gerer ve rahatsız eder.

Doğru örnek olun ve iyi yönlendirin

Destek olun. Öğretilerinize azami dikkat gösterin. Çocuklara iyi ve doğru yolu bulmaları için fırsatlar verin. Hata yapmasına müsade edin. Asla saçma ve kötü bir şey yapmamış bir çocuk pişman olmayı öğrenemeyebilir. Yaşanan kötü olaylardan ders alması için sabırlı olun. Bir sorun, bin tavsiyeden daha iyidir!

Sorunlar arttığında onunla konuşun. Sorunlarla başa çıkmakta o ve siz zorluk çekerseniz bir uzmandan destek alabilirsiniz. Eş ve dosttan da tavsiye alabilirsiniz ama bu tavsiyeleri bir uzmanla paylaşmak kaydıyla.

Çocuklar büyüyünce

Ve en nihayetinde, ne yaparsanız yapın, büyüdüklerinde çocukları kontrol edemeyebileceğinizi unutmayın. Çünkü siz de büyüdünüz ve ebeveynlerinizin sizin üzerinizdeki etkisi siz büyüyünce azaldı değil mi? Her zaman yanlarında olduğunuzu gösterin. Sadece söylemekle yetinmeyin. Maddi ve manevi olarak destek olun ve ziyaretler edin onu. Siz onun bir parçası olduğunuzu unutmayın ve unutturmayın.

Çocuğunuzu eleştiri ile tanıştırın

Bu zor bir özeleştiri olabilir ama insan yetiştirmenin altın anahtarı eleştiriye açık olmaktır. Ve eleştiriye açık çocuklar yetiştirmektir. Kin ve nefretin ve diğer insanlara tahammül edememenin büyük nedeni eleştiriyi kabul etmesini öğrenmemiş bireylerdir. Bu insanlar çocukken bunu aile ve çevrede ne kadar çok iyi kavrarsa geleceği daha huzurlu ve verimli olur.

Unutmayın!

Onlara saygı, sevgi ve şefkat ile davranalım. Onları koruyalım ve daima kıymetlerini bilelim. Yeni nesil onların yaratımı olacak. Bugün yaşlı bir bebek olduk artık. İnsana saygı her insanı kapsar. Çocuklar bizim atalarımızdır. Yarın iyi bir ata görmek isteyen toplumlar çocukların kişisel gelişimine yatırım yapmalıdır.

Yorum yapın