Bir bebeğin elinden bir şey aldığınızda bebek ağlar. Bebek elindeki şeyin gerçekliğine inanır. Ve elindeki artık ulaşabileceği yerde değil. Testi tamamlamak için aldığınız şeyi bebeğe geri verin. Bebek artık sustu. Bu bebeğin inancı. Bebeğin insan ve canlı olarak sahip olduğu ilk şeylerden biri. Bebek büyüdükçe farkındalığı artar ve inancını da geliştirir ve etraftaki bireylerden de bir şeyler öğrenerek donanımlı bir insan olur. İnanç faydalı mı zararlı mı anlamak için önce inancın ne olduğunu keşfetmek gerekir. İnancın Faydası ve Zararları kişiye göre değişir bunlar nelerdir düşünmenize yardım edeceğiz.
İnanç nedir?
1. Bir düşünceye çok sağlam bir biçimde, içten, gönülden bağlı bulunma, güvenle doğru sayma, inanma.
2. Tanrı’ya, dine inanma, inan.
Definitions from Oxford Languages – Dictionary boxes on Google
Kaynağı inceleyelim. İlk tanıma göre inanç, bireyin bir düşünceye içten bağlılık duyması demek.
İkinci tanıma göre ise tanrısal veya dinsel inançlardan söz ediliyor. İnanç deyince akla gelen çoğunlukla ikinci anlamı olur.
İnanç, inanmaktan gelir. Türkçe dilinde durum yazılı olarak şu şekildedir:
İnan – inanç
Bir şeye inanmak için tıpkı o bebek gibi bir şeyi elinizde tutmanız gerekir. Veya inandırıcı olması gerekir. Başka birinin elinde tuttuğu şeyi görüp ağlayan bir bebek de buna örnek verilebilir.
Tanrı ve Dini inançlar
İnancın elde tutulması mümkün olmayan başka bir tanımı daha var. Dinsel ve Tanrısal inançlar. Tıpkı Tarih gibi. Yani olduğu gibi ve sorgulanmadan inanılır. İnsan hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Sosyal hayatı düzenleyen bir çok kural dinlerin yıllar içindeki etkisi ile oluşmuştur. Özetle birey, din ve tanrı üçlüsü en çok insana yararlı olmuştur. Çünkü günümüzdeki insanların bir şeyi yapıp yapmamasında dinlerin de etkisi oluyor.
Öz inanç
Bir insanın bebekken bile bildiği ve sahip çıktığı her düşünce öz inançtır.
Çocukların iyi yaşam sürmesi için çalışan bir anne-baba da bu öz inanca sahiptir. Bir ürünü satarken müşterisini dolandırmayan satıcı da bu inanca sahiptir. Bu iyi örnekler iyi bir öz inancı temsil ederler.
Bu yazının sadece inancın iyi yönlerini anlatmayacağını başlıkta belirtmiştik. Şimdi de inancın zararlı olduğu bölüme geçmeden önce gerçekten kendimizin de inandığı bir gerçek olan inancın faydaları kısmına geçelim.
İnancın faydaları nelerdir?
İster bir tanrıya inanın veya putlara tapan biri olun, ya da hiç bir din ve tanrıya inanmayan biri olun tek bir gerçek var o da hepimiz inançlıyız.
Her insan inanç ile yaşar
Sozdebilim.com
O kadar İnaç doluyuz ki inanç hayatımızın her anında. İyiliğe inanç, aşka inanç, sevgiye inanç…
Sabah erkenden kalkıp işe yetişmeye olan inanç.
Mahalledeki sokak hayvanları için kapının önüne bir kap su ve yemek koymanın bizi huzurlu yapacağına olan inanç.
Derslerini layıkıyla bitirmeden oyun oynamaya gitmeyen çocuğun inancı.
Hastalıkları yenmek için yıllarını harcayan doktorun inancı.
Her gün öğrencilerine bir harf daha öğretmek için uykusu kaçan öğretmenin inancı.
Mahkeme salonundan müvekkilinin haklarını savunmak için tüm gece boyunca bir dosya üzerinde çalışan avukatın inancı.
İnsanlığın daha iyi yere gitmesi için dua eden tüm inançlı insanların inancı.
Çocuğu aç kalmasın diye kendi yemeğini de onunla paylaşan ebeveynlerin aileye olan inancı.
Çocuğunu korumak için vahşi hayvanlara göğsünü siper eden anne-babanın inancı.
Hayatı daha iyi anlamak için kitaplar okuyan o bireyin inancı.
İşte tüm bu inançlar bir araya geldiğinde suçlar azalıyor, vicdanlar yükseliyor ve dünya daha güzel bir yer haline geliyor.
İnancın Zararları
Güzel yaşayınca cennet görülen yer kötü şeyler yaşandığında isim değiştirerek cehenneme dönüşüyor. Her insan iyi ve güzel yaşamak ister. Tüm bireylerin istekleri her zaman iyi yönde olmayabilir.
Bütün bu isteklerin hepsi birer inançtır. Ve doğal olarak iyilikler ve kötülükler bu isteklerin inanca dönüşmesiyle oluşuyor.
Bir şeyi istemek için ona inanmamız mı gerekiyor yoksa önce inanıp sonra istemek mi?
Her iki durumda önemli olan uğruna bir şeyler yapacağımız. Bizi harekete geçiren şey güçlü bir inanç halini almıştır.
Çok fazla düşüncemiz var ve bunların azını düşünmeye devam ediyoruz. İnancın gerçekleşmesi mümkün olmuyor. Sadece düşüncede kalıyor.
İnancın yanlış oluşması
İnancın normal yani doğru ve dürüst oluşması konusu da var.
Yarım yanlış bilgiler ile bir insana adil olmayı öğretmeniz zordur. Adil olmanın neden gerekli olduğunu bilmeden öğretmek daha büyük sorunlara yol açar. Empati kurmadan bilgiyi olduğu gibi almak zarar verir
Kişiye, duruma, şartlara göre olan bir dünyada bazı şeyleri görmezden gelerek ancak eksikliğe sebep oluruz.
Bir insana şiddet uygulamamanın gerekliliğini hissetmek ve anlamak için toplum içinde yaşamanız yeterlidir. Çünkü toplum zengin içerik sunarak sizi büyütür. Çocukken roller değişir size zorbalık yapıldığı anlar kadar sizin de zorbalık yaptığınız o çocukluk günleri sizi yetişkinliğe hazırladı. İyiliği ve kötülüğü öğrendiniz.
Ya birileri dersini almadı ise?
İşte psikolojinin konusuna giren, çocukken pekiştirme olayı da budur. Bir çocuk bir şeyi yanlış yaptığında ona söylemezseniz o çocuk onu doğru kabul eder. Bunu örnekler ile açıklamadan önce hatırlatalım: Çocuğun yanlış öğrenilmiş bilgiye duyduğu şey inanç. İnancı yanlış şekillenmiş ve düzeltilmesi gerekir. Yaşın önemi yoktur her yaşta vicdanınız çalışır. Yeni şeyler hissedebilir ve onları öğrenebilirsiniz.
Yanlış inanç örnekleri
Sürekli yan komşusunu kötüleyen anne babaya sahip bir çocuğun yanlış şekillenen inancı.
Arkadaşları tarafından gerçek dışı cinsel bilgilerle yanlış yönlendirilen çocuğun inancı.
Zenginlerin kötü olduğunu duyan çocuğun önyargılı olmaya başlamış inancı.
Kasadan azıcık para almanın hırsızlık sayılmayacağını söyleyen bir misafirin davranışını doğru kabul eden çocuk.
Savaşta teslim olmuş düşman askerine kötü davranmanın normal olduğunu izleyen çocuğun inancı.
Tüm bunlar ve benzeri örnekler toplumda yanlış inşaa edilen çocuk inançlarıdır. Bu şekilde yetişen çocuklar yarın devlet dairelerinde çalışacaklar ve iyi hizmet beklemeye olan inancımızı az da olsa sarsabilir.
Daha kötüsü de yanlış birtakım inançlar geliştiren bir erkek çocuk kadınlara şiddet uyguluyor.
Yanlış inançlara sahip bir kız çocuğu ırkçı söylemleri ile çevresindeki insanları incitiyor.
Kadın ve erkek hakkında yanlış inançlar
“Erkek dediğin uzun boylu olur.”
“Kadın dediğin evde oturur.”
Kendi kişisel çıkarları ile genelleme yaparak diğer insanları yetersiz görmeye çalıştıkları şey kendi yanlış şekillenmiş inançlarından başka bir şey değildir.
Erkeğin uzun veya kısası erkeğin çeşitli boy ölçülerinde genetik olarak farklı olduğunu gösteriyor. Kadının dışarda olması çalışmasının da gerekli olduğunu çünkü her birey özgürce yaşamayı hak eder. Kadın olunca durum değişmiyor. Yanlış inanç kadınlara olduğu kadar erkeklere de zarar verir.
İyi ki inanç var
Evet iyi ki inanç var. İnanç istemektir. İnanç sahip çıkmaktır. İnançlarımız sürekliliğimiz için olmazsa olmaz düşünce yapımız ve özümüzdür.
Dinsel inançlar da insanların gelişimi için gerekli bir durumdur. Öz inancın ötesinde çeşitli renklerde dini inançlarımız da vardır.
Maalesef diğer insanları dışlayan ve uzaklaştıran ve onları suçlu ve kusurlu gören öz inançlar savaşlara yol açmıştır. Dünya savaşları ve din tarihlerini inceleyiniz.
Normal olan, güzel olan, faydalı ve iyi olan tüm insanları oldukları gibi kabul etmektir. Farklı dinler gezegenin en güzel renkleridir. Farklı diller ve ırklar zaten öyle. Fark varsa zenginlik var. Farklı olanı kucaklayanlar hep bir adım önde olacaklar.
Yararlı ve huzurlu yaşamak için kalpten iyi bir inanç gereklidir.
Öz inancınız veya dini inancınız sizi mutlu ediyor ve huzurlu yaşatıyor ise ne mutlu size.
Öz inancınız diğer insanlarla sorunlara sebep oluyorsa öz inancınızı ele alın ve tazeleyin. Ne siz ne de birlikte yaşadığımız insanları üzmeye hakkımız yok.
Bir ağaç gibi hür, bir orman gibi kardeşçe
Nazım Hikmet
Farklı olabiliriz ama bir araya gelince hep birlikte mutlu olmaya hakkımız var.
Ek okumlar için:
Belief From Wikipedia maddesini gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. İnsan inancı için önemli olan Vicdan ve Aşırı Tepki ve Her şeyin fazlası Zararlıdır ve son olarak da Kıyaslamanın zararları zengin içeriklerini ziyaret ederek birbiriyle ilgili içeriklerden faydalanarak daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.