Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

Sağlık, mutluluk, zenginlik ve uzun yaşam için en gerekli şey kitap okumaktır. Bu yüzden kitap okumanın maddi ve manevi faydaları çoktur. Kitap okumanın özü okumaktır. Kitapları, insanları, hayatı ve evreni okumak.

Kitap okumanın aşırı faydaları vardır. Öyle ki çok Kitap okumanın zararları bile olacaktır. Çünkü birilerine çok yarar getiren bir şey bir başkasına zarar verebilir. Kitap okumanın zararları bölümünü de dilerseniz inceleyin.

İlhamın ilhamıma ilham olur.

alo.dinozorapps.com

Kitap zekayı geliştiriyor

Çok kitap okumak zekayı nasıl geliştirir?

Zeka geliştirmenin en hızlı ve etkili yolu deneyimler yaşamaktır. Deneyim ise kolay kazanılmaz. Yıllarca bir işte çalışıp usta olabilirsiniz veya aylarca emek sarf edip bir meslekte anca başarılı olursunuz. Kitaplar ise deneyim süresini azaltmak ve başkasının başarısından ders çıkarıp ilham almak içindir. Aldığınız ilhamlar sizi geliştirir ve daha başarılı olursunuz.

Kitap okumak veya özetle okuma eyleminin en belirgin etkisi zekâ üzerindedir. Zeka geliştiğinde diğer şeyler ardından gelir.

Okuduğunuzu anlamanız kısaca zeki olduğunuzu kanıtlar. Zeki bir varlığın emaresi ortama veya şartlara uyum sağlamaktır. Bir karınca şekerin kokusunu doğuştan alır. Ama şekeri bulup yuvaya taşımak ve bu yemi kararında yiyip obeziteden ölmemek için zekaya ihtiyaç vardır. İçgüdüsel deyip geçmeyin içgüdüsel zekanın işlemesi için bir sisteme ve sürece ihtiyaç var. Buna zeka desek garip olmaz sanırım.

İnsan Zekasının Gelişimi

İnsan zekası bütün canlılar arasında en farklı yere sahip. Tüm canlılar birbirinden farklı evrildigi için herhangi bir canlı şu anda kendi türünde en gelişmiş noktada evrimini sürdürüyor. İnsan ise tepe noktasına vardığını sandığımız (ki insan evrimi hâlâ sürüyor…) bu günlerde zekası sayesinde her geçen gün yeni buluşlar ile hayatını daha kolay hale getirdi.

İnsanlar tüm bunları kitaplar sayesinde başardı. Bilgi kitaplar ile aktarılır. Aktarılan bilgi okullarda her insana aşılanıyor. Böylece insan türü canlılar arasında zeka patlaması yaşamaya devam ediyor.

Kitap okumak sizi zengin yapar mı?

Limitless filmini izlemeyenler için kısaca: Bir adam zekayı geliştiren bir ilaç ile beyninin kapasitesini artırıp kitap yazıyor ve zengin oluyor sonra da siyasette yükseliyor. Film bu tabi ve filmler abartılıdır. Olayın özü, zeka gelişince para kazanmanın aslında pek de zor olmadığını anlıyoruz.

Para kazanmak kolay mıdır?

Elbette para kazanmak için bir yetenek, sabır, bilgi ve ilgi gerekir. Çalışma ortamı da önemlidir. Tüm zorluklarına rağmen para kazanmayı başarmak imkansız değildir.

Zeka devreye girince olan şey aslında çok yönlü yani herkesin düşünmediği şekilde düşünmek. 

Örnek: Bir ürün çok satarken başka bir ürün ise daha az satıyor olsun. Daha az satan ürünü çok satanın yanında bedava verirseniz onu alırlar. Şimdi çok satan ürünün fiyatını biraz artırın. Böylece satılmayan ürün de artık satılabilir. Ve ayrıca keşfedilme fırsatı buldu. Keşfedilen ürün kendini zaten satar. Birazcık iteklemek gerekiyor.

Deneyim etkisi

Daha önce birşeyler satmış biri olarak bu şekilde düşünebiliyorum. İşte siz bu yazıyı okudunuz ve tecrübe kazandınız. Ve zekanızın bir öneri kabul etmesini sağladınız. Şimdi gidip satılmayan ürünleri satmayı başarırsanız yaptığınız şey okuyup satış yapmak olur belki de bir gün zengin bile olursunuz.

Kitap okumak empatiyi artırıyor

Duygularımız ve davranışlarımız etrafımızdaki insanlar ve nesneler ile bağ kurarak gelişir. Kitap okumak bu bağları bizzat kurmaya gerek bile kalmadan, bilinç ve zeka ile sağlanır. Romeo’yu anlamak için Romeo gibi yaşamanız yani Julliet’in peşinden koşup acı çekmeniz gerekmez. Kitaplar süreci size yaşatır. Yazar sizi adım adım olaya sürükler ve sonunda empati kurarsınız.

Kitap okumak aslında kopya çekmektir

Başkasının deneyimini okullarda öğretmek kitaplar ile olur. Ders kitapları, Farabi ve Tesla’nın birebir uğraştığı şeyleri yaşamak için size bir şans verir. Edisson, ampulü yakarken, Graham, telefonu çaldırmaya gayret etti. Ama siz keyfini sürüyorsunuz.

Kitaplar zahmete girmenizi azaltır.

Kaçınız acaba ampül yerine başka bir şey koymayı düşünde ve yeni bir icat yapmayı düşünüyor? Floresan ve LED ışıklar bile öncesinden ilham alır. Mucitlerin zekasını size hizmet olarak sunan yegâne icat yazılı belgeler yani kitaplardır.

Kitap okumak cehaleti azaltır

Ne kadar çok dil bilirseniz kelime dağarcığınız o oranda gelişir. Tek bir dildeki tüm basılı kitapları bir an için okuduğunuzu düşünün. Bu muhteşem bir kelime hazinesine sahip olmanıza sebep olur. Bir de iki dildeki tüm yazarları okuduğunuzu hayal edin. Şu an kelime hazinesi açısından derece atladınız. Peki tüm dillerdeki tüm kitapları okuduğunuzu hayal edin. Şu an gezegendeki en bilgili kişi sizsiniz.

Tabi her bilgiyi bilmek yetmez onu kullanabilmek de gerek. Endişelenmeyin beyniniz bunu sizin için yapar. Sobaya odun atar gibi iki kitap okuyun sadece.

İşte bilgiyi kullanmak için zeka gerek. Zeka ile iki bilgiyi ayrı ayrı bilebilirsiniz.

İşin güzel tarafı kitap okuyarak iki bilgi arasında bağlar kurabilir böylece bilginin yeni ürünlerini yaratabilirsiniz.

sozdebilim

Doğru okudunuz evet, siz yaratabilirsiniz! Bilginin üç amacı var. ilki öğrenmek, ikincisi öğretmek ve son olarak da yeni bilgiler yaratmak.

Bilmediğimiz her konuda doğal olarak hepimiz cahiliz Çok şey bilmek sadece bizi daha az cahil yapar. Ve ne kadar bilgili olsak da birileri bizden daha çok şey biliyor olacaktır. Onları da okumak gerek. Tıpkı kitap okur gibi insanları da okuyabilirsiniz. Çok eğlenceli olabilir. İnsanları tanımak iyidir.

Kitap Okumak Zeka Geriligini Önler

Zeka, işlenmesi gereken bir demirdir. Demir yapısı gereği durdukça paslanır. İnsan tekrar ederek sadece yerinde sayar. Demire yeni maddeler katıp geliştirmek mümkün.

Bir avukatın yalnızca şirket davalarına baktığını düşünün. Başka dava almaktan kaçındığını çünkü en iyi bildiği şeyin sadece şirket hukuku olduğunu düşünüyor ve kendini kısıtlıyor olsun. Yarın, miras hukuku ile ilgili başka bir dava ile ilgilenmesi gerekse ne olur?

İsteksizlik nedeniyle bilgisiz kalır sonra da başarısız olur. Bunun olmaması için her başarılı avukat gibi farklı dava ve olaylar hakkında daha çok tecrübe kazanması gerekir. Yani çok fazla dava okuması incelemesi gerekir.

Sağlık açısından da durum benzerdir. Beyin, yabancı ve yeni bilgiler almak ve işlemek için var. Ve beynin evrimi tek hücreden beri ilerleme odaklıdır.

Örneğin, sürekli kaplandan kaçan bir geyik ancak ince bacaklara sahip olarak evrim geçirebilir yoksa hayatta kalamaz. Fil gibi bacaklara sahip bir geyik hızlı koşamazdı. İnce bacaklı bir fil de hayatta kalabilir mi? Hayır. Doğa, doğuştan uygun canlılar meydana getirir. Kendi doğasına uygun olmayan türler yaşam mücadelesini zorlu geçirir.

Beyin de gelişemediğinde bir bebeğin aklı gibi kısıtlı kalır. Hızla gelişmemiz gerekir. Çocuğun elinden şekeri almak kolaydır. Çünkü bebek tepki vermekte gecikir ve bebeğin dikkatini dağıtmak kolaydır. Ama bir yetişkin bir insanı ikna etmeniz gerekir. Çünkü yetişkinler deneyim sahibidir ve o yollardan yıllar önce geçtiler.

Kitap Okumak Stresi Azaltır mı?

Kitap okumak kabaca terapi gibidir. Ruhunuz için ihtiyaç duyulan sevgi ailenden verilir, ihtiyaç duyulan gıda mutfaktan, ihtiyaç duyulan bilgi ise kitaplardan. Kitapların bize kattığı bilgi doğru kullanıldığında kendimizi strese karşı önlemler almaya iter. Kitaplar hayal alemini ve ruh sağlığını iyileştirmek için müthiş bir araçlardır.

Kitap okumak uykuya iyi gelir mi?

Düzenli Kitap okumak sizi ruhsal olarak olduğu kadar fiziksel olarak da sağlıklı biri yapar. Kitap okumak uykunuzu getiriyor. Çünkü gözler Sabit bir noktaya uzun süre bakınca uykunuz gelir. Tabi süre kişiye göre değişebilir. Kitap okuduktan sonra bir noktadan sonra dikkatiniz de dağılacak. Uykunuz da gelecek böylece bedenimiz nerede durmamız gerektiğini biyolojik olarak haber verecektir.

Hiç uyumadan ve dinlenmeden Kitap okumak sorunlara sebep olacağını tahmin edersiniz. İşte bedenimizin bu biyolojik davranışı kitaplar ile tetiklenir ve huzurlu bir uyku için dilerseniz günde 30 dakika kitap okuyabilirsiniz.

Kitap okumak ömrü uzatabilir mi?

İnsan, zekasını kendi ömrünü uzatmak için de kullanıyor. Zeka, bir canlının hayata tutunma isteği oranında doğar ve gelişir. Etrafımızda zeki birini hayal edelim. Aslında o zeki kişi yaşama olan bağını zekasını kullanarak gösteriyor. Mantıklı kararlar alıyor ve aşırı risklerden kaçınıyor. Böylece tehlikeli durumlara girmeden belki yavaş ama huzurlu yaşıyor. Genç yaşa cesedin yakışıklı olsun demiyor çünkü her yaşın ayrı bir güzelliği olduğuna inanıyor ve yaşama sevincini her an tadarak yaşıyor.

Kitap oku, zekanı geliştir böylece daha uzun yaşa!

sozdebilim.com

Okumanın faydaları nelerdir diye düşünün ve kendinize ne gibi katkıları oluyor diye sorun. Az da olsa kitap okuyun hem sağlığınızı hem de aklınızı size hizmet etmesi için kullanın.

Günde kaç sayfa saat kitap okunmalı?

Okudukça zeka hızla ışıldar. Düşünce yapımız gelişir, algımız artar. Kitap okumaya devam ettikçe hayatınızın kontrolü elinize geçer. Çünkü insan evrenin bilinen en zeki canlı varlığıdır.

Buna karşın aşırı kitap okuduğunuzda bazı organlarımız sinyal verir. Bu sinyalleri yakalamak kolaydır. Ama yine de günlük hayattaki bazı duygu ve olaylar sinyalleri görmezden gelmemize sebep olur.

Bunlara örnek, sınava hazırlanan bir öğrenci verilebilir. Öğrenci yarış atı gibi gece gündüz ders kitapları okuyup beynindeki son oksijen molekülüne de bilgi yüklemeye çalışabilir. Bu mübalağa aslında onun aşırı bir çaba içinde olduğunu ve artık bir nefes alması gerektiğini gösterir. Biraz dinlenmek ve başka şeylerle mesela ailesiyle, arkadaşları veya evdeki evcil dostları ile vakit geçirmesi gerekir. Veya hiç bir şey yapmadan sadece dinlenmek.

Tavsiye: Günde 50 ila 100 sayfalık bir küçük Kitap okumak faydalı olabilir.

sozdebilim.com

Okuduğunu sindirmek için zamana ihtiyaç var. Sindirmek için hayata katılmak gerekir. Çünkü insan midesindekileri hareket ederek, hafızasındakileri de yaşayıp hatırlayarak yaşamını sürdürüyor.

Artık asıl önemli olanı bildiğinize göre günde kaç saat kitap okuyacağınız tamamen size kalmış. Keyfinize göre okursunuz, çünkü bir roman sürükleyici ise gelişmeler sizi içine çeker. Ve okumaktan aldığınız şey Netflix’te izlediğiniz dizinin pabucunu dama atabilir. Okumayı hafife almayın.

Çok okuyup unutmak yerine, az okuyup onu yaşamak daha iyidir.

sozdebilim.com

Kitap okumak sadece keyifli değil, bilgi açlığını bastıran bir gıda ve hayatın önemli bir parçasıdır.

Okumanın saati yoktur. Uykunuzu, hayatınızı ve sağlığınızı kötü etkilemesine müsaade etmediğiniz ölçüde özgürce okuyabilirsiniz.

Yine de size bir saat vermek gerekirse günde 30 dakika yatmadan önce ve öğlen yemeğinden sonra yürüyüş sonrası yeni bilgiler okumanın faydaları olacaktır. Sayfa sayısını dert etmeyin. Kitap okumanın getirisi bir cümle okumakla bile mümkün. Az okumak da hayatınızı olumlu yönde etkiler.

Öyle bir kıvılcım çakar ki okumak, o tek cümle nerede yanlış yaptığınızı bağırır size.

sozdebilim.com

Öyle büyüleyici bir an olmasını beklemeyin. Siz okuyun, bilinciniz tek görevi olan yönetme işini layıkıyla yapar emin olun.

Geceleri Kitap Okumak Faydalı olur mu?

Gündüz veya gece ne kadar odaklandığınıza göre kitap okumanın faydası artar veya azalabilir. Bazı bireylerde gece odaklanması daha yüksektir. Bazı insanlar gece sakinliği ve dinginliği ile okuduğu şeye daha yüksek seviyelerde konsantre olabilir. Sizin için hangisi daha iyi test edip ona göre gece veya gündüz okumalarına başlayın. Başkası için iyi olan sizin okuma veriminizi çok düşürebilir. Tavsiye ile değil deney ile yola çıkın. Tavsiyeleri tamamen göz ardı etmeyin tabi.

Sosyal medyadan okuduklarımız kitap okumak sayılır mı?

Sosyal medyada iken bilimsel veriler de görebilirsiniz (Nasa) veya sözde bilimsel şeyler (Limon kansere çare! gibi). Genelde sosyal medya bizi kişisel ve davranışsal olarak etkiler. Zeki biri sosyal medyayı süzer, öyle alır. Bireyler bilgiyi olduğu gibi almaz, kendi şahsi bilgi ve birikimlerini de katarak nihai şeklini verir. Eğer çocuk değilseniz pek endişe etmeyin çünkü sosyal medya bizi hem eğlendirir hem de bilgiyle besler.

Sosyal medyayı kitap gibi okuyabilirsiniz.

sozdebilim.com

Sosyal ağın yazı ve görsel paylaşımları, takip ettiğiniz kişileri anlamada yukarda önemle söz ettiğimiz empati yeteneğini geliştirir. Empati cepte. Bitmedi, kedi, köpek, ördek, tavşan, ayı, kurt ve böcek videoları izleyerek hayvanları daha yakından tanırsınız.

Ama sosyal medya zengin bir kütüphane ile boy ölçüşemez. Saatlerinizi sosyal medyada heba etmediğinizden emin olmak için bir araç kullanabilirsiniz. SosyalMetre Günlük sosyal medyada geçen saatlerin bir ömürde nelere mal olduğunu hesaplatıyor.

Sosyal İçerik vs Kitap Okumak

Bir kitapla kıyaslandığında sosyal medya izlemeleri yani okumaları bazen bizim için iyi bazen de vasat kalır. İyi olduğu yön video izlemek çoklu duyuya hitap eder ve çoklu gelişim sağlar.

Kitap okumak, beynin hayal etme sürecini geliştirici bir etki yaratır. Kitap okuduğunuzda zihnimizde şekiller, kişiler ve duygular yaratılabilir.

Hem kitap okumak hem de sosyal medya içerikleri olan video, resim ve yazılar insanı geliştirir. Yazılarda kişisel görüş ve deneyimler paylaşılıyor. Bu kişisel görüşler okuyanları aydınlatır.

İkisi de gerekli. Sadece hangisini ne zaman daha mantıklı olacağına kendiniz karar verin.

Not: Sosyal medya dikkatinizi dağıtır. Kitap okumak zaten ilgi ve konsantrasyon gerektiriyor.

İyi bir okuyucu kötü şeyleri de okur çünkü tecrübe altından değerlidir.

sozdebilim.com

Kitap okumak diksiyonu düzeltebilir mi?

İki yıl dublaj eğitimi almış biri olarak evet diyorum. Okumak beynin hızlı düşünme kapasitesini artırır. Göz, hızlı görür ama beyin yavaş işler. Beyin okudukça hızı katlanır. O yüzden kitap okumak sizi geliştirir. Siz öğrendikçe taklit yapma maharetiniz de ayrıca artar.

Güzel konuşmak bir meziyettir. Kitap okuduğunuzda zaten gelişmiş bir kelime haznesine sahip olduğunuz için onlarca alternatif kelime arasından en uygun olanı saniyeler içinde kullanabilirsiniz.

Diksiyonu geliştirmek için ulusal haber ve programları takip edebilirsiniz. İzledikçe duyduğunuz konuşma uslubuna, adabına ve güzel konuşmanın gerekliliğine inancınız artacak ve hatta hayranlık bile duyacaksınız.

Kitap okumanın beden dili ve oyunculuğa faydası nedir?

Çok kitap okumanın bir faydası da rol yapma yani oyunculuk yeteneğini artırmasıdır. Çünkü çok okuyunca hareketleri ve duyguları da okumayı keşfedersiniz. Artık beden dilini okumaya başlarsınız. Romanlar bu konuda çok iyi birer kaynaktır. Oyun ve taklit yeteneği artan biri sosyal ilişkilerini de daha iyi yönetir.

Güzel konuşan insanlar olmasa kimse film izlemez idi emin olun.

Güzel konuşuyorlar, çünkü kitap okuyorlar.

sozdebilim.com

Okumanın İletişime faydası var mı?

Sahip olduğunuz örf ve adetleri bildiğinizde içinde bulunduğunuz ortamdakileri üzmeden kırmadan güzelce iletişim kurabiliyorsunuz. Çok gezen biri olmak kolay değildir ama çok okumak mümkündür. Kendi örf ve adetini bilmek iyidir.

Başkalarını bilen kimse bilgili, kendini bilen kimse akıllıdır.

Lao Tzu

Geçmişini bilen geleceğini daha iyi inşaa eder. Geçmişi ile barışık olan çevresi ile daha iyi anlaşabilir.

Çok kitap okursak ne oluruz?

Astronot olursunuz. Hakim veya doktor hatta profesör olursunuz. Çok şey olursunuz. Hiç bir meslek sahibi olmasanızda ta kendiniz olursunuz. İnsan kendi olabildikçe insandır. Kendini bilen biri zaten sorumluluklarına duyarlı olur.

Başkası olma kendin ol, böyle çok daha güzelsin.

Bir şarkı sözü

Çevresine saygılı doğa dostu bir okur olun. Doğa olmadan kendi de olamayacağını idrak eden okurlara ihtiyaç var. Kitap okumak bizi adam eder. Kitap okumak bizi kadın eder. Bizi doğamıza uygun hale getiren yegâne şey paylaşmaktır ve bu da kitap okumakla kolaylaşır.

Çok kitap okumaktan kastınız aşırı derecede kitap okumak ise bu gözlerinize ayrıca uyku düzenine zarar vererek başlar başka sorunlara da neden olur. Ayrıca karşıt bir yazıda detaylıca açıkladığımız bir çok başka canlı ve şeye de zarar verebilir. İşte o yazı: Kitap okumanın zararları

Kitap okurken müzik dinlemek doğru mu?

Buna kesin bir cevabı sadece kendimiz verebiliriz. Örneğin benim gibi müziksiz yapamayan biri kitap okurken hatta yazarken ve çalışırken de müzik dinler.

Müzik ruhun gıdasıdır

Socrates

Kendiniz bunu test edin. Bir süre örneğin bir saat boyunca müzik ile kitap okuyun. Sonra başka bir zamanı seçin ve müzik olmadan kitap okuyun. iki testi de art arda yapmayın. Daha iyi sonuç almak için test öğelerini dengeli tutun: Benzer ortam ve anlarda sadece müzik değişkenini test edeceksiniz. Sonuç olarak tavsiyeler ile değil bilim ile yani bilerek bu kararı verin.

Çapraz okuma faydalı mı?

Aynı anda birden fazla kitap okuma alışkanlığı. Çoklu okuma veya stereo okuma veya ikili okuma denebilir. Okuma alışkanlığı olan bu türe okuyucu zamanla ulaşabilir. Kitap okumayı seven biri tek kitaba bağlı kalmadan aynı süreç içinde ikinci hatta üçüncü ve dördüncü kitabı birlikte okuyabilir.

İkili okuma (çoklu okuma) tıpkı dizi izlemeyi seven birinin aynı gün içinde iki veya üç diziden birkaç bölüm izlemesi gibidir. Çoklu dizi izlemek çoklu kitap okumak gibi sayılabilir.

Aynı anda birden fazla kitap okumak zararlı mı?

Eğer kitap okuma alışkanlığınız yoksa aynı anda birkaç kitap okumak keyifli olmayacaktır. Ancak hali hazırda okuma tutkunu biriyseniz faydaları saymakla bitmez. Çünkü kitap okumanın ne kadar faydası varsa iki kat daha fazla yararlı olacaktır. Tabi her bünyede aynı etki beklenemez.

Bilimsel konularda çoklu okuma verimli olmayabilir. Yüksek odak gerektiren konularda dikkat dağıtıcı bir etki yapması yüksektir çoklu okumanın. Yine bu durum kişiye göre değişebilir. Biri için çocuk oyuncağı olan şey bir başkası için karmaşık bir işlem olarak algılanabilir. Yani yanındakine bakıp ben neden yapamıyorum diye düşünmeyin. Her insanın ilgi ve yeteneği zamana ve duruma göre değişir ve gelişir. Kıyaslama yapmayın sadece sevdiğiniz şeye yani okumaya odaklanın.

Aynı saniyede çoklu kitap okumak

Aynı saniyede iki kitap okuyamazsınız. Bu yorucu olup göz sağlığı için zararlı olur. Önünüzde yan yana duran iki kitap var ve saniyelik göz hareketi ile sağ ve sol yöndeki iki farklı kitabı okumak mümkündür. Yapılan iş mümkün olsa da kullanışlı değildir.

Çoklu kitap okumak gözleri çok yormadan ve kafa dinlemek için yapılan bir eylemdir. Ve bu paragrafta anlatılan aynı saniyede çoklu kitap okumak farklı bir konudur. Yine de aklınıza gelmiş olması muhtemel olduğu için bunu açıklamak icap etti.

Konuma göre kitap okuma

Çoklu kitap okumanın bir amacı da konuma göre kitap okumaktır. Kitapları oradan oraya taşımak zahmetli olduğu için her limanda bir kitap bırakıyor ve oraya yolu düşünce okumaya devam ediyoruz. Örneğin tuvalette ayrı bir kitap otobüste ayrı ve yatakta ayrı kitaplar okumak. Okuyucu kitap okumayı hayatının önemli bir etkinliği olarak gördüğü için tuvalette geçirilen zamanı bile daha etkin kullanmayı tercih ediyor. Veya otobüste iken ayrı bir kitap okuyor. Okuma alışkanlığını henüz ileri noktaya götürmemiş biri için uygun olmayabilir. Evin her yerinde okunmayan kitaplar bırakmaya başlayıp onları okumamakla sonuçlanır. Alışkanlığı kazanıldığında konuma göre kitap okumak faydalıdır.

Kitap okuma alışkanlığı nasıl kazanılır?

İhtiyaç varsa bir alışkanlık kolay edinilir. İstemek yeterli değildir çoğu zaman. Kitap okumanın faydalarını öğrenmeniz için bu yazı yeterlidir. Önemli olan sizin kitap okumanın gerekli olduğuna inanmanız.

Bir şeyi alışkanlık haline getirmek kısa vadede yararlıdır. Ama zorla güzellik olmaz! Bir şeyi isteyerek ve severek yapın. işte o zaman alışkanlık kazanmaya gerek bile duymadan o işi başarabilirsiniz.

Kitap okumayı keşfedersiniz, yani sevmeyi beklemeyin. Yeni ve ilgi çekici şeyler bulunca hemen okuyun, bu sizi körükler. Eksik olduğunuz konular mutlaka vardır işte o anlarda kitaplara koşun…

Sesli kitap dinleme

Bir süre etkin bir şekilde deneyip başarılı sonuç elde ettim. Ders kitaplarının PDF formatını birtakım mobil uygulamalar ile sese dönüştürüp ve okuma hızını iki katına çıkarıp üniversite sınav derslerini dinlemiştim. Sınavlarda başarılı oldum.

Not: Duyduğunuzu anlıyorsanız, oynatma hızını artırmak süreyi azaltıyor ve daha fazla zaman kazanıyosunuz.

Sesli kitap dinlemek mi kitap okumak mı?

Kitap dinlemek okumaktan daha iyidir. Ucuz, çevre dostu ve hızlıdır. Gözlere zerre zararı olmaz. Kitap dinleme çoğu bakımdan daha iyidir. Okumak ise daha hızlıdır ve gözler için olduğu kadar beynin gelişimi için de gereklidir. Duruma göre aralarında geçiş yapın veya ikisini birden kullanabilirsiniz.

Özetle…

Cehaleti aşmak için deneyimler gerek. Tecrübeleri de nesillere aktarmak şart. Böylece günlük işlerimizi yaparken kitapların yararlı kısımlarını kullanarak günlük sorunları çözmede daha başarılı oluruz. Fikirler uçar yazılar kalır. Başkasının deneyimini kullanmak ve daha ilerisine ulaşmak ancak kitap okumakla mümkündür.

İyi okumalar.

Yorum yapın