Aşırı Spor Yapmak Ömrü Kısaltıyor mu?

Aşırı spor yapmak ömrü mü kısaltıyor? Şaka gibi ama tam değil. Biraz düşünelim. Şüphe yok ki spor, insanların bulduğu en mantıklı faaliyetlerden biridir. İnsan sağlığı spora bağlıdır. Ve spor yapmadığımız zamanlarda vücudumuz yıkım sürecine doğru adım adım ilerler. Spor bu denli gerekli iken nasıl olur da yaşamı sekteye uğratıyor görelim.

Kendimizi tanıyalım: İnsan doğası

Egzersiz yaparken vücudun birçok organı aynı anda çalışır. Spor, hücrelerden başlayan bir süreçtir. Koşarken vücudunuz kaynakları sonuna kadar tüketir. Doğamız koşarken çabuk yorulmak üzerine kuruludur. Hücresel yapıya göre bir limit olduğu için yürürken o kadar yorulmuyoruz. Kişiden kişiye farklılık gösteren bu yapıya bakıldığında, insanların diğer bir çok hayvana göre tembel olduğunu görmekteyiz. Bazılarına göreyse çok çalışkanız. Tembel hayvan ve kaplumbağa için yarış atı gibiyiz. Bir yaban eşeği veya leopar için kağnı arabası sayılırız.

Spor zihni yorar mı?

Spor, sadece vücudu yormaz çünkü spor sadece kas ve kemik işi değil. Vücut ve beyin ortaklığı ile hareket ettiğimiz için egzersizler bizi bir bütün olarak çalıştırıyor. Ayrıca Spor bizi bilinç olarak namı diğer ruhen de etkiler.

Bu ruhsal ve bedensel etkiler, normal bir egzersiz ve yarışan bir sporcu için farklıdır. Daha çok çalışanlar daha çok yorulur. Daha çabuk tükenir. Çünkü yüksek enerji tüketimi yüksek hasara yol açar.

Vücut geliştirme ve kas hasarı

Fark ettiyseniz kollarınızla ağır bir iş yaptığınızda şişer. Özellikle vücut geliştirme yaptığım dönemlerde çok tanık oldum buna çünkü salona gitme amacım buydu. Organ yorarak kas elde etme amacı olan her sporsever egzersiz sonrası aşırı bitkin düşmüş halde bulur kendini. Ek protein takviyesi ve seçilmiş gıdalar ile bunu sözüm ona dengelemeye çalışmak da başka kontrolsüz tüketim sorunlarına yol açar. Örneğin protein tozunu kafasına göre kullanan biri ilerde bazı sağlık sorunları yaşayacaktır. Doktora sormadan ek gıda takviyesi sağlığı olumsuz etkiler.

Fitness vs Body Building

Temelde her iki spor egzersizi de vücudu geliştirmek için bir çalışmadır. Fitness adına yakışır şekilde fit yani sıkı görünmeyi esas alır. Body building anlam olarak vücudu geliştirmek inşaa etmek olsa da günümüzde halterci gibi kaslara sahip olarak bir aşırılık söz konusudur. Kasları şişirip hava atmak için fitness ötesi çalışma body building ile mümkün olabiliyor. Fitness yaptığınızda da vücut yapmış olursunuz. Mesele hangi tür vücut yaptığınıza göre değişir. Ama önemli olan bu işi sağlıklı kalarak devam etmektir.

Vücudun ihtiyaç ötesi beslenmesi

Sürekli aşırı ek gıda tüketerek ve aşırı egzersiz yaparak bu işe kafayı takarsanız mutlaka kaslarınız şişer ama sağlığınız başka bir yerden bir balon gibi patlak vermezse iyidir. O yüzden bir uzmanla çalışın ve mutlaka sağlıkta ilgili anomalileri doktorunuz ile paylaşın.

Fitness hocası doktor değildir o yüzden bişey olmaz dediğinde uzmanlığı dışındaki şeyleri kale almayın. Uzmanlık alanı diye bir şey var! Doktorlar bile doktor olmasına rağmen birçok alanda ihtisas görüp bir dalda uzman olabilirler. Yani tavsiyelere bir bakın bir de uzmanlık alanına bir bakın. Sonra adım atın.

Kaslar su balonudur

Yıllar önce bir iş yerinde bir sohbet esnasında bir zamanlar vücut geliştirme yapan biri sohbet ederken şunları söylemişti. “Kasları şişiren şey sudur. Ve o su zamanla dağılacak.” Yani ne kadar şişerse şişsin önünde sonunda Hulk sönecek, sular dağılacak ve yine cılız kollu kişiye döneceksiniz.

Dwine Johnson gibi günde 8 saat kas egzersizleri yaparak ömür geçirmek isteyenler varsa size bol şans. Çünkü bu bir ebedi mücadele. Asla bitmez. Durduğunuz anda yavaş yavaş döneceksiniz o eski pırasa kolllara. Aa pardon “sarkık” prasa kollar doğrusu.

Spor strese sokar mı?

Manen yıpranma ise mücadele ve kaybetme korkusuyla sporun gizli tehlikesi yani stresi gösterir. Spor yapanların çalışma hayatı yoğunlaştıkça tansiyonları da zirveye çıkıyor. Zaten ağır idman altında olan bu kişiler yoğun strese maruz kalıyor.

Yarışan rakipler birbirlerini daha çabuk tüketir!

sözdebilim.com

Spor iki kat yaşamak çifte yorulmaktır!

Normalde vücudun bir kişilik limit ve kaynak tüketme ve yönetme kapasitesi vardır. Bu bizi tek ve yegâne yapan özellik. Şimdi sınırları aşıp kendimizden daha hızlı, daha güçlü biri yapmaya çalışıyoruz. İşte spor yaparak kendimizi iki katına çıkarmaya çalışıyor ve sınırı zorluyoruz. Katımızı artırıyoruz.

Şimdiye kadar spor yapanların normal insanlara göre riskli bir yaşam süresine sahip olabileceğini açıkladık. Şimdi hesaba katılmayan başka bir gerçeği ele alacağız.

Kötü yaşam koşulları

Spor yapınca, vücud yıpranır. Bu normal. Kalabalık bir maçta ruhunuz da öyle. İşte bu aşamadan sonra yaşayacağınız her fiziksel ve ruhsal yük sorun yaratacak.

Spor sonrasında, ailesel veya çevresel olumsuzluklar da yaşıyorsanız dikkat. Bu üçüncü yük hayatınızı 3 kat daha hızlı tükettiğinizi işaret eder.

Sağlığınız stres, alkol ve sigara ile çok daha çabuk tükenmeye başlar. Yükünüzü daha da artırmayın!

Spor harici üçüncü yükler

Spor bir şekilde hayatı kısaltır, ancak başka neyin yaşamı kısalttığını soranlar için birkaç önemli bilgi verelim.

Sigara içmek!
Yanlış kişiyle ilişki yaşamak. Uyumsuz eş – Alakasız sevgili!
Yanlış işte çalışmak!
Bazı ülkeler / bölge / semt / mahalle / sokak / apartman’da yaşamak.

Bunlar sadece birer fikir. Hayatınızı tüketen maddeler, spor ve çevrenin olumsuz etkisidir. Örneğin Aşırı Tepki insanı hasta edebilir.

Dengeyi yakalayın

Dikkat etmezseniz evet spor ömrü azaltıyor maalesef. Sağlıklı beden ve ruh için çok dikkatli olmalı. Spordan zarar gören insanların sakatlık hikayelerini görmek için internette minik bir arama yapmanız size birçok sonuç çıkaracaktır.

Daha çok tartışma görmek istiyorum diyorsanız:

https://eksisozluk.com/spor-yapmanin-omur-uzatmamasi–6547269

Sporu tadında ve AZ yapın. Yarışmalara katılmayın eğer çok gerekli değilse. Spor müsabakalarından keyif alıyorsanız katılın size iyi gelir. Ne yapıyorsanız, farkında olarak ve isteyerek yapın. Spor, iş, aile, çevre, konu ne olursa olsun dengeli bir hayat kurun kendinize.

Eğlenerek yaşayın! (milyon dolarlık tavsiye)
Tadında Yaşayın.

Esen kalın.

Yorum yapın