Dünyamız son yüz yılda çok gelişti ve bu gelişmeler telefon ve televizyon ve ardından internet sayesinde sağlandı. İnternet sayesinde hız katlanarak devam ediyor. Peki bu gelişmelerde televizyonun katkısı ne oldu? Önce televizyon öncesi döneme sonra da televizyon sonrası dönemlere bakalım. Ve sonucunda televizyonun faydalarını görelim. Özellikle televizyonun beyin için yararlı olup olmadığını öğrenelim. Bir dakikalığına televizyon izlemenin faydalarının neler olduğunu düşünmeye çalışın ardından makaleye devam edin.
Televizyondan önce
Televizyon yokken, dünyadaki hiç kimse kimseyi tam olarak bilmiyordu. Mors öncesi güvercinler var. Ve denize atılan şişeler üzerinde yazılı notlar. Aylarca haberleri atlarla taşıyan elçiler vardı… Yeni dönemde gazeteler ortaya çıktı. Gazetedeki bir haber, ertesi günden ta bir haftaya kadar anca ulaşabiliyordu. Sonra radyo icat oldu. Radyodan yeni haberleri anında duymaya başlamıştık. Hala bir şeyler eksikti. Canlı video yayını olmadığı radyocunun ne demek istediğini tam olarak anlamıyorduk. Görünüşe göre hayat televizyon olmadan çok eksik ve yavaştı.
Televizyondan sonra
Televizyona TV diyelim ve tasarruf olsun. Tv dünyaya yayıldığı zaman artık radyoların pabucu dama atıldı. Böylece duyduğumuz sesleri aynı anda duyup izleyebiliyorduk. Biri aslan deyince, aslanın yelesini ve kükreyen sesini aynı anda duyup görme fırsatı bulmaya başladık. İnsanların sesleri ile görüntülerini eşleştirmeye başladık. Ve ardından uyumsuz olan beden dili hareketleri ortaya çıktı. Artık beden dili konusunda daha çok şey öğrenme fırsatı oluştu. Tv sayesinde bazı şeyleri daha hızlı öğrenip yapmaya başladık. Hemen hemen tüm yayınlar öğreticiydi. Tv bize bir şeyler katıyordu. Ve televizyonun doğası gereği dikkat çekmeyi bilen bir kutuydu.
TV dünyayı geliştirdi
Bilimsel gelişmeler, internet ve TV sayesinde dünyayı daha da hızla geliştirdi. İstediğimiz kanalı izlemek ve bilgimizi artırmak artık mümkün. Tabi insan durmak bilmeyen ve gelişen bir canlı formu olduğu için bir süre sonra tv ona yetmedi ve interneti icat etti. Böylece bilgiye ulaşmak, tv de saatinin gelmesi beklenen programdan anlık ulaşılabilen bir duruma geçti. Tv çıtayı daha da yükseltti Tv’den sonra internet kaçınılmazdı. Tv her geçen gün dikkatleri üstüne çekerek her eve girmeye başlamıştı. Reklamlar ürünleri sattırıp birilerini zengin ederken diğerleri ekmek kazanacak bir alan bulmuştur.
Televizyonun gücü keşfedildi
Sonra televizyonun beyne nüfuz ettiğini anladık. Görmek ve duymak birlikte daha etkileyici olduğundan, televizyonlar artık eğitim programları yapıyordu. Programlar arasında tanıtım ve reklamlar yapılmaya başlandı. Böylece şirketler ürünlerini daha kolay satmanın bir yolunu daha buldu. Peki tüm bunlar TV ekranındaki insanlara ulaştığında beyinler, düşünceler, duygular, zeka ve beyinlerimiz nasıl tepki verdi? Peki bunca olan şeyler tv ekranından insana ulaşınca beyinler düşünceler ve duygular ve zeka ve beynimiz nasıl tepki veriyordu?
Televizyon beyne faydalı mı?
Televizyon izlemenin faydaları arasında zekaya olumlu etkisi de var. Tv den önce ve sonra açıklamalarından da anlaşıldığı üzere tv dünyayı son yüz yılda öncesine oranla çok daha ileriye taşımıştır. Tv insan yaşamını kolaylaştırır iken insan beynine de gelişme fırsatı verdi mi?
Okullarda öğretmenlerden alınan bilgiler artık çok daha yoğun ve akıllı bir şekilde öğrenilebilir hale geliyordu. Tv kanalları didaktik (öğretici) yayınlar yapıyordu. Bilginin işlenmesi kolaylaştığında, insan beyninin sınırlarını keşfetme fırsatı bulmaya başladı. Ve beynimiz gelişmeye devam etti. İnsan beyni, yüksek kapasiteli bir bilgisayar gibidir. Örneğin. İlk kez yaptığı şeylerde zorlanırken daha sonra hızlanır.
TV beyni birçok yönden geliştirir
TV, insan beynini muazzam miktarda çoklu bilgi ile işgal eder. Ekrandaki sesler, görüntüler ve efektler bir yana önceki sonraki görüntü ve seslerden anlam çıkarmaya çalışırken yüksek kapasitede çalışır. Beynin bu aşırı meşgul olması beyni daha da geliştirir. Öğrendiği her şeyi yavaş yavaş kendine uyarlar. Hasılı tv beyne süper bir etki yapmış ve insanlık tv sayesinde çağları daha kısa sürede atlamıștır.
Tv bir zaman sonra kontrol edilme gereği duydu. Tv kontrol edilmeden zararlı olduğu bir çok yayında anlaşıldı. Birtakım subliminal reklamlar ve yayınlar bazı gruplar üzerinde olumsuz sonuçlar meydana getirdi. Özellikle çocuklar üzerinde. Çünkü yayınlarda etik olmama sorunu ortaya çıktı. Genel ahlak ve çocuklar ve değerler Tv’yi kontrol etmemizi gerektirdi. Kontrollü bir süreçten sonra tv artık faydalı olmaya başladı. Çünkü bazı kurumsal ve profesyoneller tarafından denetime tabi tutuldu. Böylece televizyonun hep faydalı olması için adım atıldı.
Televizyonun çocuklar üzerindeki etkisi
Sadece beyne değil davranış geliştirme, uyum sağlama, pratik zeka becerisi kazanma gibi ve benzeri olumlu davranışlar edinmede televizyon çok işe yarar. Birlikte ailece film yada bir şeyler izlemenin faydasını ayrıca tavsiye ederiz.
Televizyon izlemeyen bir çocuğun beyni nasıl etkilenir?
Üzücü gerçek şu ki bazı insanlar televizyondaki kötü programlar yüzünden televizyon izlemeyi tamamen bırakıyor ve beyinleri televizyon izlemeden tam kapasite gelişmiyor. Bu ailelerin çocukları hayatta geri kalabilirler. Neden geride kaldığı yazının tamamından anlaşılabilir.
Televizyon İzlemenin Faydaları Çoktur. Çocuklarımıza aynı anda hem televizyon izleme hem de diğer günlük ihtiyaçlarını karşılama imkanı vermek gerekiyor. Haberleri izlemenin yanı sıra akşam farklı yayınları da izlemek gerekiyor. Örneğin tarih, belgesel, özellikle spor ve yarışma programları üzerine bir tartışma en uygun olanıdır. Bunların dışında özenle hazırlanmış dizileri ve yerli ve yabancı filmleri izlemek beyin için çok faydalı olacaktır.
Tv izlemenin faydasını savunan kaynaklar vardır. Örneğin bu kaynakta Tv sağlığınız için neden tehlikeli diye soruyor: Why Television Is Bad for Your Health? Biz de SözdeBilim olarak başka bir yazıda bunun aksini iddia ediyoruz. Ve işte Televizyon İzlemenin Zararları. Ayrıca bakınız her şeyin fazlası zararlı?
İyi seyirler ve iyi eğlenceler dileriz.
Esen kalın.