Bir gün rahatsızlık nedeniyle doktora gittiniz ve doktor size teşhis koyup reçete veriyor, eczaneye gidiyorsunuz, eczacı size bir torba ilaç veriyor ve ekliyor, her zaman yanınızda götürmeniz gerekiyor aksi halde hastalık daha da kötüleşecek. Bu senaryoda umutsuzluk ve kabul var. Tüm yaşam boyu ilaç kullanmak mantıklı mı? Sağlıklı olmak iyidir ve değerini biliyoruz. Ya bir hastalığımız olsaydı ve ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalsaydık?
Doktorlara göre:
Bir hastalığınız var ve hastalığı baskılayan bir ilaç bulundu. İlaç kullanarak hastalığı bastırmak gerekir. Bastırılmazsa, hastalığınız daha da kötüleşir! Doktor, bir reçete uzatır ve bu reçeteli ilaçları ömür boyu kullanmanız gerektiğini söylüyor.
Sözdebilim’e göre:
Doktor, bir hastalığınız olduğuna dair bir teşhis koydu. Ya yanılıyorsa? Bu bir itiraz değil, olasılık hesaplamasıdır. Hayatınız ve sağlığınız değerlidir. Ve tüm teşhis ve tedaviler iyice araştırılmalıdır. Böyle bir senaryo ile karşılaşırsanız hemen başka bir doktora gidin. Başka bir uzmana, başka bir profesöre gidin… Lütfen tamamen emin olana kadar yeterince araştırın. Lütfen tamamen emin olana kadar yeterince araştırma yapın.
Ya hastalık yanlış teşhis edildi ise?
O doktor hasta olmasan bile seni hasta göstermeye çalışıyordu ve yanlış ilaçlarla sağlığını kötüleştirecekti. Ancak, o doktora sadece bir problemi çözmek için gittiniz, şimdi probleminiz + yanlış teşhis haline döndü. Bu sorunla başa çıkabilecek misiniz?
Her ilaç aslında bir zehirdir!
50 yıllık hekim – Prof.Dr.Canan Karatay
Hastalık doğru teşhis edilmişse
Diyelim ki doktor, siz ve biz sizin şimdilik bir sağlık sorununuz olduğunu kabul ettik… İlaç almak kesin bir çözüm mü yoksa hastalığı bastırmak için geçici bir çözüm mü?
- Bu ilacı almanızın nedeni tam olarak nedir? Geçici tedavi mi yoksa kalıcı mı? İlaç neden tek seferlik bir kullanım değil, neden, ömür boyu?
- İlaçları kullandıktan sonra eski sağlıklı yaşamınıza devam edebilecek misiniz?
Sağlıklı kalmak için, ömür boyu bir ilacın bağımlısı gibi olacak mısınız? Sor, lütfen. Sağlığınızın kontrolünden birincil derece sorumlu kişi sizsiniz.
Hastalığın rutin kontrolleri yapılıyor mu?
Diyelim ki size hastalık teşhisi kondu. Ve tedaviye başladınız, günler, haftalar, aylar hatta yıllar geçti. Ama nedense hastalık devam ediyor. Peki bu süre zarfında hastalık geriledi mi? Daha da kötüsü, hastalığınız daha kötüye mi gidiyor? Kaçınız bunu soruyorsunuz?
Yani belki de tamamen iyileşmişsindir, ancak bunu kontrol etmeden asla bilemezsiniz. Durumu bilmeden İlaç almaya devam ettiğinizde bu hiç mantıklı geliyor mu? Çünkü her ilacın yan etkileri var! Bunca zaman ilaç almaya devam edersen ne olur? İlaç almaya devam ederek ve diğer organları tüketerek bile ölebilirsin. Böbrek Karaciğeri, Beyin, Kalp, Damarlar vb. Durumunuzu uygun aralıklarla doktorunuzla görüşmelisiniz.
Hastalık iyileşiyor ise!
İlaç aldınız, durum düzeldi ya da diyelim ki ilacı değil, hastalığı üreten vücudunuz bu sefer hastalığı yok etti. Şimdi bunu anlamak için ne yapıyorsun? Peki ne oldu, ne bitti? Doktor bunu hemen anlamıyor veya iyileştiğini bile bilmiyor olabilir. Emin olun o elinize reçeteyi verir, siz gider reçeteyi yenilersiniz sistem yürür ilaçlar alınır… Döngüye girersiniz. Aksi takdirde, kontrolü ele alın ve periyodik olarak raporları, testleri ve değerleri kontrol edin. Hastalıklar doktorların işidir, ancak sağlığınız tamamen sizin görevinizdir. Sağlığınız kendi sorumluluğunuzdadır. Başkası değil.
Hastalık kötüleşiyorsa!
Hastalık kötüye gidiyor ve aynı ilaçları kullanmaya devam edecek misiniz? Durup düşünmek gerekiyor. Çok önemli!
- Bu ilaç işe yaramıyor!
- Diğer ilaçlar veya yöntemler gerekebilir! (Bu durumda yeni teşhisler ve tedaviler araştırılmalıdır. Doktorunuza sorun.)
- Durumunuz her zaman kötüleştiğinde doktor size ne diyor?
“Üzgünüz elimizden bir şey gelmiyor. Bu hastalık böyle, bunu bekliyorduk. Size yatıştırıcı verelim biraz hafifler…” gibisinden sesinizi kısacak ve sizi yatış – tırıcı ilaçlara mahkum edecek duruma getirseler ne yaparsınız? İşin uzmanı doktordan daha mı iyi bileceğim mi diyeceksiniz?
Hastalığa teslim olma!
- Hasta olduğunuzu söyleyen doktor bunu kelimelerle değil kanıtlamak zorundadır. Kanıta ihtiyacınız var. Doktorların hata payını hesaba katın. Probleminiz ne olursa olsun doktorunuz örnekler göstererek durumu kanıtlamalıdır.
- Kanıtlandıktan sonra size hangi ilacın en sağlıklı ve en az zararla çözüm olduğu konusunda detaylı bilgi vermelidir.
- Bir ilacı kullanmadan önce önceki hastalık geçmişinize bakmalı ve aralarındaki bağlantıları her yönden bilerek tanıyı desteklemek için kullanmalısınız.
- En çok tükettiğimiz gıdaların ve beslenme alışkanlıklarımızın hastalığın seyri üzerindeki olası iyi ve kötü etkileri hesaplanmalıdır. Bu teşhis, çözüm sürecindeki tüm verileri içermelidir. Benzer durumlarda sigara, içki ve kötü alışkanlıkların yan etkilerini değerlendirmelidir.
Hastalığı yakından izlemenin önemi kavrayın!
Doktor, belirli aralıklarla sizi kontrole sokmalı ve hastalığın seyrini çok yakından takip etmelidir. Böylece ilaç kullanılıyorsa ilacın faydası veya zararı tedavi sürecinde daha iyi tespit edilir. Gerektiği anda başka ilaca geçilmeli veya ilaç kesilmeli veya çok şart ise dozaj kontrollü bir şekilde tedaviye devam edilebilir. Doktor eldeki verilere göre değerlendirme yapar. Ancak her zaman olduğu gibi tedavi sürecinde diğer doktorları da dahil etmeniz faydalı olabilir. Bu hayat sizin ve her şeyin başı sağlık. Çekinmeyin en temel hakkınızı savunun.
Dozaj
Dikkat kafanıza göre dozaj artırma çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir, doktorunuz ile sürekli iletişim halinde olmanız, olası yan etkileri azaltmada büyük önem taşır. Çünkü dozaj artırma gibi durumlarda risk almamak için başka doktorlardan da fikir alın.
Birden fazla doktor
Her hastalığınızda (eğer gerçekten hasta iseniz tabi) tek doktora bağlı kalmayın. Bir telefon alırken 10 yere soruyorsunuz da sağlığınız için neden tek yere soruyorsunuz? 2000 liralık cihaz milyon dolarlık sağlığınızdan daha mı değerli? İşinin uzmanı olan doktorlar var ve bulun onları. Paraya kıyın kendinize değil. Çok doktora gitmek doktorlar heyetinde muayene olmak gibidir. Bir doktorun dediği ötekini tutmadığı zaman üçüncü dördüncü hatta sekizinci doktor teşhisin netliğini daha da artıracak bir açıklama yapar. Sağlığınız 8 doktorun teşhis ve raporlarından daha değerlidir.
Unutmayın!
Doktorun samimiyeti iyi bir şeydir ama olayda doğru kararı verebilme yeteneği ve tespitleri başka. Ve siz ikisini birbirine karıştırmayın!
Her ilacı alternatif olarak kullanmak zorunda değilsiniz ve size en az zarar veren ve EN KISA SÜREDE EN İYİ TEDAVİSİ VEREN ilacı kullanmak zorundasınız. Siz kobay değil hastasınız!
Markete gittiniz, 3 çeşit ekmek var, tadı size daha uygun geldiği için en taze ve yanmamış olanı seçiyorsunuz. Fırından ekmek seçmeniz bile gerekiyor.
Oldukça tehlikeli sonuçları olan ilaçları mutlaka diğer doktorlara danışarak kullan. Sorduğunuz kişiler de doktor zaten. Tereddüt etme, sadece sorun.
Önemli notlar:
- Bu makale size bir fikir vermek içindir. Doktor size ilaç yazıyorsa, ilacı bilimi kullandığı için güvenilir olduğu için kullanıyorsunuz.
- Tedaviyi reddetme imkanınız varsa kullanabilirsiniz.
- Kendini iyileştiremeyebilirsin. Doktora git!
- Kendi başınıza iyileşmenin de mümkün olduğunu unutmayın. (5000 yıl önce insanlık her hastalandığında ilaç bulamadı ve bu zamana kadar hayatta kaldı. Vücut kendini bir şekilde iyileştirir ve onarır.) ama bunu doktora gittikten sonra yapın. Çünkü kafanıza göre sağlıklı kalamazsınız.
- Doğru kullanılan ilaçlar sağlığınızı destekler.
- İlacın parayla satıldığını unutmayın. İlaç pahalı olabilir.
- Size ilaç kullanıp kullanmayın deme hakkımız zaten yok. (Yalnızca doktorun yazdığı ilaçları kullanın!)
- Kontrolü elinize alın. Doğal haklarınız olduğunu bilin.
- En az ilaçla en kısa sürede tedavi, felsefesiyle tedavi olmayı seçin.
- Ömür boyu ilaç kullanma zorunluluğundan kaçınmak için belirli aralıklarla test yaptırarak hastalığınızın son durumunu öğrenmek için doktorunuza danışın.
- Aklınıza, eczacınıza veya arkadaşınıza göre ilaç almayınız. İlacı alanında uzman doktor yasalara uygun olarak yazabilir.
- Alternatif tıp yoktur, sadece tıp vardır.
- Macera aramayın, bilim var, bu işi bilime bırakın ve sağlıkla ilgili her durumda sadece doktorunuza danışın!
- En mantıklı olanı, ilacı bastırmak değil, hastalıktan kurtulmak için kullanmaktır.
- Her şeyi doktordan beklemeyin kendiniz de doktora yardımcı olacak farkındalığa ulaşın.
Hayattan bir örnek:
Bir araba aldınız sizi 5 km götürüp bozuluyor, ve tamir ettiniz, sonra 5 km daha gidip yine bozulursa ne anlamı var araba kullanmanın, veya tamir etmenin? Ve düşünmeye devam edin. Çünkü yaşam boyu ilaç kullanmak kolay değildir!
Hayatınızdaki hastalıkları iyi anlayın, ve uzman doktorlardan bilgi alın ve tedavi olup neşeyle güldüğünüz o güzel günlere kavuşun. Ve eğer hasta iseniz mutlaka doktora gidin.
Sağlıklı günler ömür boyu sarsın sizi.
Unutmayın her şeyin fazlası zaralıdır.
Sağlıkla kalın.